dimarts, 16 de desembre del 2008

Vull ser exclòs social

En la nostra societat hi ha categories. Això és sabut per tothom. Però poder no som tan conscients de qui està en cada categoria.
Els que tenen poder econòmic, els que la toquen, estan a dalt de tot de la piràmide. Hi ha la gran majoria, gent d'aquí, de tota la vida, que paga puntualment els seus impostos (pobre d'ells que no ho facin) que formen la base i alimenten als de dalt. Hi ha també, un petit percentatge (no discutirem quin, però és petit) de gent sense recursos, gent pobra.
Ara, ha aparegut un nou concepte. Els "exclosos socials". Eufemisme de gitanos, immigrants... Aquests exclosos socials diria que estan un pel per sobre dels que formem la base i m'explico:
  • Si hi ha un exclòs social i una persona "normal" (dels que abans hem englobat dins la base de la piràmide) que volen un pis de protecció oficial evidentment li donaran al que no cotitza, no treballa ni ha fet res per integrar-se a la societat (que tampoc entenc pq ho ha d'estar d'integrat).
  • Si hi ha un exclòs social i una persona "normal" que volen portar el seu fill a l'escola bressol abans entrarà el fill de l'exclòs social que no pas el d'una persona qualsevol.
Així podriem escriure un munt de situacions. Hi haurà gent que dirà "es que els pobres tenen treballs no qualificats i els seus ingressos son mínims!". Correcte. I? Passem la plateta per a que es puguin comprar un Mercedes-Benz? Diferències n'hi haurà sempre. El comunisme és un fracàs com a sistema econòmic si no n'està tothom convençut de com actuar.
Si es fa números veurem que la diferència d'ingressos és mínima entre un exclòs social i una persona de la base. Comencen pagant menys de la meitat de la hipoteca que tu pagues pel teu habitatge perquè recordem que el pis de protecció oficial al que optaves li han donat a ells i no a tu. Els seus fills poden anar a l'escola bressol i tu els has de portar a la privada (que com a mínim costa el doble). Als teus fills els has de comprar els llibres cada any. Els seus els hi paga l'AMPA. Tu has de pagar el transport escolar i el menjador. Als seus els hi paga el Consell Comarcal, a l'igual que les colònies d'estiu. Amb una mica de sort rebran alguna altra ajuda d'alguna ONG per afavorir la seva integració a la nostra societat. Si tenen algun tipus de problema amb la justícia sempre poden treure el discurs del racisme (tema molt sensible es veu) i llavors els desgraciadets de policies que els han empaitat robant acaben sent els culpables d'aquesta conducta.
A tall d'exemple el lamentable accident de l'explosió de gas de Gavà on van morir 5 o 6 membres d'una família. Se li hagués donat el mateix tracte mediàtic si enlloc de gitanos haguéssin estat persones normals, de la base? NO! Quants accidents de trànsit tenim on moren tots els ocupants del vehicle i les notícies tan sols hi dediquen 10 segons? D'acord que una explosió de gas és molt més espectacular (d'això també en podriem encetar una discussió) però el fet és el mateix.
Pels que aneu una mica perduts sobre aquest tema us explicaré unes quantes coses que no han sortit als mitjans de comunicació.
Gavà. Poble on difícilment pots escoltar el català pels carrers (és un fet i no una opinió). Vivendes socials ("regalades" en el seu dia a aquets exclosos socials que no treballen ni s'integren). Gitanos. Col·lectiu que mai ha volgut integrar-se a la nostra societat (però com voleu que ho facin si estan de puta mare!).
Una setmana abans en aquesta zona de vivendes famosa per les activitat il·legals que s'hi practiquen el Jutge va autoritzar una sèrie d'entrades i escorcolls a diferents domicilis per temes de salut pública (droga). Succeeix el lamentable accident. Una gran explosió, cotxes de policia, ambulàncies, bombers... els veins de la zona encara estan tirant droga i articles robats pensant que es tractava de més entrades i excorcolls.
A sobre, la Diputació de Granada i la de Múrcia, amb diners públics, paga els autocars als més de 200 familiars que van venir a Barcelona a la Vall d'Hebron. Si encara no n'hi ha prou s'habiliten habitacions d'hotel per aquests familiars que s'han desplaçat, tot pagat amb diners públics, es clar.
Més o menys com ens tractarien a nosaltres si ens passes una desgràcia similar. Ah, i segur que els hi reposaran la vivenda sense cap cost adicional perquè clar, ells són exclosos socials!

Doncs jo també vull ser exclòs social i tenir el mateix tracte per part de les Institucions com tenen aquests ciutadans. Encara no he sabut veure un motiu pel qual no m'agradaria ser exclòs social. Ho diu un net d'immigrants i sense que aquestes paraules vulguin induir al feixisme. Com diria en Pazos "a los hechos me remito".


Raül Solís Dolcet