divendres, 2 de gener del 2009

Els avançaments dels camions per autovia/autopista

Circulant per l'autovia o l'autopista tots hem patit l'avançament entre camions. És una experiència generalment desagradable i que fa que t'encenguis com un misto en la intimitat que et proporciona l'habitacle del teu vehicle. En hores de molt trànsit és desesperant. Desesperant pel fet que estàs en una via ràpida però vas a la velocitat dels camions. Ja es prou ridícul que al sXXI tinguem els mateixos límits de velocitat que fa 40 anys, quan els nostres pares hi circulaven amb Simca 1000, Seat 600, Renault 8... Les vies han millorat molt així com la seguretat dels vehicles però no, a 120 km/h. Als polítics quan els interessa ens venen una "moto" i ens diuen que a Europa això ja es fa (p.e. reduir la velocitat a les entrades de BCN per la contaminació?¿?). Doncs perquè no copien el que es fa a Alemanya? Poder perquè en un tram de velocitat lliure no hi podrien ficar cap radar...
Retornant als camions, quan era petit, el meu pare sempre em deia que els camioners eren els "sinyors" de la carretera. Senyors en el sentit que et facilitaven les maniobres d'avançament i sempre estaven pendents dels altres usuaris de la via per fer el nostre viatge millor. Ara pocs en queden d'aquests. Ells inicien la maniobra d'avançament, si t'obliguen a frenar "ajo i agua". Si s'hi estan 1 o 2 quilòmetres doncs t'esperes (el rècord el tinc amb 5km 300m!!!). Molts cops dius ara ja està... i no, una petita pujadeta fa que el camió del carril lent remonti 10 metres més. Noooooo! També podria frenar una mica per facilitar la maniobra al camió que està avançant oi? Doncs res, ni entre ells es respecten. I quan finalment s'acaba aquest etern avançament passes, renegues del conductor en totes les llengües que coneixes i davant teu, a escassos 100m veus com un altre camió inicia un altre avançament. Noooooo! un altre cop no! Estas arribant tard, ara sembla que després d'aquest camió ja no es veuen més grups de camions. Acceleres per recuperar part del temps perdut. La pròxima sortida és la meva. Òstia! Claves (frenes fort) el cotxe. La mare que el va parir! No m'ho estic creient (entre renecs). Ara he trobat un camioner extremadament cordial i "sinyor". S'ha ficat al carril de l'esquerra per facilitar la incorporació dels vehicles que entren a l'autovia. "Pero fill de puuuuuta! Mira si venen cotxes pel carril esquerra! Que la preferència la tenim nosaltres i no els que s'incorporen que tenen una senyal de "cediu el pas".
Desgraciadament aquestes maniobres són cada cop més freqüents i correm el risc de normalitzar-les. Malament anem, malament anem.
Consell: si voleu estalviar calerons i sulfurades sortiu 30 minuts abans i agafeu-vos-ho com si estiguessiu de vacances.

Raül Solís Dolcet