divendres, 27 de maig del 2011

Si sortint al carrer és pogués canviar el món

Que bonic que una simple acció com sortir al carrer, ens servís per canviar al món, no creieu? Un món com m'agrada a mi, es clar. No com li pugui agradar a un indígena de l'Amazones o un mormó de nord-amèrica o un monjo budista del Tibet. No. Un món fet a la meva mida. De fet, podríem dir que de tenir aquesta vareta màgica per canviar tot allò que no ens agrada en sortirien tants mons com persones hi viuen. Tants caps, tants barrets. Però trobar mínims comuns ja seria més factible, uns pilars bàsics. Aquí coincidiríem moltes persones més. 
Aquest pensament m'ha vingut després de veure la gent que ha ocupat les places de les principals ciutats de l'Estat, farta del "sistema" econòmic/polític (que ho acaba condicionant tot) i demana democràcia real ja. Tot és fer un primer pas i és necessita aquest pas per fer-ne un segon, i un tercer, i un quart, però sóc bastant escèptic amb aquesta societat. Aquesta societat que tan sols es mobilitza per les celebracions dels seus equips. Aquesta societat que no compleix amb una de les poques obligacions que tenim com és la d'anar a votar (tan sols ens movem quan ens toquen la butxaca, sancions econòmiques ja!). Aquesta societat que tan sols s'interessa per la política quan diuen que s'hi presenta la Belen Esteban. L'estat del benestar ha capat la societat. N'ha fet perdre tota virilitat. N'ha emmudit la crítica. Perquè estem veient, asseguts al sofà, com els veïns s'estan matant i l'únic que fem és canviar de canal i com ha molt pensar, pobres veïns. Perquè ens ho han donat tot mastegat. Perquè no hem hagut de lluitar per cap dret. Perquè qualsevol tipus de protesta sabem que no servirà per res, tan sols per acontentar una mica les nostres consciències. Perquè la classe política és qui fica la cara però darrera sempre hi ha la voluntat econòmica. Això passa a nivell local (per sort encara no a tots els llocs) i és el pa de cada dia a nivell global, mundial. I tot i que hi hagi polítics capaços d'escoltar al poble (amb un Sonotone) tan sols poden escoltar i prendre nota. Les accions importants sempre hauran de demanar el permís a aquesta minoria econòmica. I això és que fa que la societat vegi que les seves escasses protestes no serveixen per a res (o per alguna engruna) i poc a poc, se't passen les ganes de sortir al carrer perquè del teu acte no en veus una conseqüència directa i poc a poc, deixes d'escoltar debats polítics perquè se't regira l'estómac i, poc a poc, acabes passant del 59 segundos i el 30 minuts i mirant Callejeros viajeros o la Noria.
Els polítics veuen molt lluny les protestes de la gent i la gent veu molt lluny als polítics. Funcionen segons la intenció de vot. Que traduït vol dir conservació del lloc de treball. Més temps a la cadira. Llavors sí que es mouen. Us sembla que els preocupa el missatge dels ocupants de les places? No! Tan sols els preocupa les conseqüències que pugui tenir tota aquesta acció social (les conseqüències en vots, es clar). No el missatge.
Per això seguiré atent al que pugui sortir-ne d'aquest moviment social i tot i que no comparteixi tots els punts del manifest, n'aprovo la majoria, i crec que faig més recolzant el moviment i difonent-lo que fent el que fem sempre, canviar de canal.

Raül Solís Dolcet

diumenge, 22 de maig del 2011

Resultats de les eleccions municipals a Alcarràs

El poble ha parlat.
Les xocolatades, les havaneres, el rom cremat, les coaccions, el vot de tota l'ètnia gitana d'Alcarràs (cuidadosament acompanyats pel regidor Moreno, perdó, exregidor), les mentides, el govern dels "seus" a la Generalitat, els suplents de la llista (perquè tanta gent?), una campanya electoral de rics, l'entrega del programa porta a porta per membres de la llista, "mitings" de primeres espases del partit, joc brut a la xarxa, una llista en busca del vot per davant de les capacitats, els incondicionals i un llarg llistat de coses. Res de tot això ha servit per millorar els resultats anteriors de CiU, al contrari. Han perdut força vots en favor d'un equip d'Esquerra que ha sabut vendre la il·lusió pel nostre poble. Il·lusió que havíem perdut molts al veure el poble tenim, al veure un futur de quatre anys amb el mateix Alcalde al capdavant.
Però aquestes municipals l'equip de govern s'ha trobat un "adversari" amb qui no contava. Les xarxes socials. Han intentat crear pàgines suposadament objectives però el poble sembla que s'ha cansat d'escoltar sempre la versió oficial. Han sortit veus anònimes i altres no tan anònimes que han aportat molta informació i que han donat una visió des d'una altra perspectiva. Han generat un intens debat, amb molta activitat per part de gent que no li semblava correcta la gestió de l'Ajuntament. Això sempre és positiu a l'hora d'emetre judicis i avui, dia 22 de maig de 2011, el poble ha jutjat amb les seves votacions. Per primer cop en 16 anys CiU no ha guanyat per majoria absoluta. Ha perdut respecte les anteriors eleccions 10 punts (percentuals) i dos regidors. Però que es pot esperar d'un equip que ha basat el seu discurs en parlar d'infraestructures de legislatures passades, en respondre acusacions dels altres partits i no rebatre amb propostes? CiU ha presentat el programa més pobre amb diferència. De res ha servit el vot dels molts incondicionals. Poder finalment han obert els ulls. Poder s'ha dit prou i és hora de sumar entre tots de veritat. Perquè tot un poble té més força per tirar endavant que una sola persona. Visca Alcarràs!


Raül Solís Dolcet

dimecres, 11 de maig del 2011

Que hagués passat si la pancarta hagués estat del PP?

Ander Errandonea demanant el vot per BILDU
Ahir va sortir de la presó de Ciudad Real l'Ander Errandonea. 25 anys tancat. Va entrar amb 23 anys i ha sortit amb quasi 50. La va fer grossa, molt grossa, i ha pagat el seu "deute" amb la societat. Perquè desenganyem-nos, les penes privatives de llibertat estan per castigar i no per reinserir. Com s'enten que es persegueixin delictes que fa 20 anys que han succeït? 20 anys després, possiblement el delinqüent ja està integrat en la societat. No estem buscant un càstig? Crec que si. I ho aprobo. Però a vegades hem d'enganyar la nostra consciència per no ferir el nostre ego.
Aquest senyor tot just sortir i reunir-se amb amics i familiars va treure una pancarta demanant el vot per BILDU. Hi va haver cants a favor de la independència i es va cantar, amb el puny ben alt, l'Eusko Gudariak (himne al soldat basc). 
No surto de la meva estupefacció al veure l'enrenou que s'ha format. El socialistes dient que estudiaran emprendre accions legals, la fiscalia que estudiarà el cas, el PP criticant als socialistes (com sempre). No estem en un país on hi ha llibertat d'expressió? Per què costa tant assumir el plurinacionalisme de l'Estat? Quin mal fa un pres (ja no) que demana el vot per una formació política? Es vol esborrar el vot de l'esquerra nacionalista basca, ignorant una vegada més la realitat social del País Basc. Però, que hagués passat si la pancarta exhibida hagués estat del Partit Popular?


Raül Solís Dolcet

dimarts, 3 de maig del 2011

Sobre la mort d'en Bin Laden

Encara no se m'han esborrat les imatges dels nombrosos americans que van sortir al carrer per celebrar la mort d'en Bin Laden.
De tota aquella multitud, segur que no n'hi havia cap que el conegués personalment i probablement, ben pocs coneixien alguna víctima d'algun dels molts atemptats ordenats per ell (perquè aquesta era l'acusació oi?). Uns atemptats, recordem-ho, perpetrats en la seva majoria dintre del món islàmic.
El comportament humà està condicionat pel cap i el cor. Conductes racionals i emocionals. El seny i la rauxa.
Una de les moltes diferències que tenim amb els animals és l'educació, la qual ens permet tenir conductes racionals que es sobreposen a les més primàries o viscerals.
Veient les reaccions dels mitjans dels Estats Units, i també d'alguns d'aquí, m'adono que encara ens queda molt camí per recórrer. Dels de l'altra banda de l'Atlàntic ja m'ho esperava. Encara hi ha estats que tenen la pena de mort. Poden ser la primera potència mundial però a nivell social, els planyo. Però els d'aquí? Tanta gent vol la llei del talió? Que podem esperar d'una societat que desitja la mort d'algú, sense judici previ, aplicant l'ull per ull, dent per dent? De que ens serveix la justícia si qui dicta sentència és qui mana? No ens estem ficant al nivell de tots aquells que hem criticat? Podria entendre que aquestes reaccions es produïssin en calent però tants anys després? Tanta rancúnia? Això no és premeditació?
El temps no ho cura tot? Sembla que no, o com a mínim no, a tothom. I recordeu que la violència, genera violència. Hi tornarà ha haver nous atemptats, segur. I que haurem fet per impedir-ho?

Raül Solís Dolcet