divendres, 15 de maig del 2015

El nyap del Camp de Futbol

Fa anys que el Camp de Futbol necessitava una ampliació dels vestuaris. L'actual Ajuntament, Esquerra-PSC (en aquestes eleccions Moviment d'esquerres/Mes), va decidir fer una ampliació amb un projecte de 430.000€ (230.000 en una 1a fase i 200.000€ en una 2a).
Suposo que ja heu vist el pegot de formigó que hi ha al mig de la plaça del mercat. Doncs allò tan sols és la punta de l'iceberg de l'últim nyap del nostre Ajuntament (i espero que les eleccions no els donin la majoria a aquests dos partits perquè el següent nyap serà "la zona portuària de les Escoles de Baix"). Perquè dic això?
Foto de les obres agafada de la publicació al Facebook de Sempre Alcarràs
  • Aquesta ampliació dels vestuaris no estava pressupostada. En l'informe d'intervenció de l'exercici pressupostari 2014 (pg. 23) hi podem veure el concepte "vestuaris del camp de futbol, partida inicial 0€, definitiva 101.894'88€".
  • Si fiques l'arquitecte Norman Foster o en Calatrava a dissenyar una granja de porcs, segurament et faran un disseny espectacular, però al desconèixer el dia a dia i les necessitats d'una instal·lació d'aquest tipus, passaran per alt molts detalls que li restaran funcionalitat. Això és el que ha passat a Alcarràs (amb la diferència que no tenim el disseny espectacular). Piques d'aigua on no es pot omplir una ampolla, tancaments de fusta (els vestuaris es consideren zones humides i poder no és el millor material), poca funcionalitat per realitzar les tasques de neteja, modificacions continues dels acabats del projecte, parets de termo argila que han d'anar vistes, que acaben pintades, després una part cobertes amb gresite perquè son abrasives i després tornades a repintar perquè no hem ficat una capa ignífuga... tot un prodigi d'improvisacions.
  • No s'ha tingut en compte la opinió i experiència dels que seran els usuaris finals. D'haver-ho fet, segurament el punt anterior no hi seria i s'haguessin estalviat molts mals de cap.
  • Amb aquests 430.000€ no s'hagués pogut fer un camp de futbol nou al Saladar? Tothom té assumit que la localització de l'actual té data de caducitat. No haguéssim pogut aprofitar aquesta inversió necessària per reubicar-lo?
  • Estem davant d'una obra cara però el que la fa cara no són ni els vestuaris amb els nombrosos pegats, ni el local social per al club de futbol. El que encareix aquest projecte és el senyor restaurant que s'hi vol fer. És necessari fer un bar-restaurant? Tenint en compte que en una instal·lació esportiva està prohibida la venda de begudes alcohòliques. Fa falta aquesta desproporcionada inversió? No es pot suplir amb una sala on hi hagi màquines de vending, com tenim al pavelló poliesportiu?
  • Segurament els arguments utilitzats per fer un restaurant seran que és una font d'ingressos per al Club. De quan estem parlant a l'any? 2.000€ o 3.000€?. Podrien pagar aquesta quantitat anualment al F.C. Alcarràs durant 100 anys i encara no haurien amortitzat la inversió realitzada.
  • Han pensat en la resta de restaurants i bars de la zona? Creuen que estan contents? Com es deuen sentir al veure que amb els diners dels seus impostos s'està construint un establiment que entra en competència directa amb el seu negoci?
Encara no he trobat a ningú que al comentar "les obres del camp de futbol" no es fiqui les mans al cap. Ningú dels seus partits ni cap regidor ha qüestionat aquesta obra? Ningú veu el disbarat que estan fent? Perquè si és així els recomano que parlin amb la gent del poble, els que el viuen, no amb incondicionals.
Un últim apunt abans d'acabar. Ara que estem en temps de crisi i dintre del marc d'oferir més serveis i instal·lacions a aquest poble, s'han plantejat construir un "supermercat d'ajut social" on tothom hi pugui comprar gaudint de preus low cost? Segur que la resta d'establiments saltarien d'alegria i fins i tot els hi farien la ola! Tot és plantejar-s'ho i ser creatiu. Anant més enllà inclús podrien omplir llocs de treball d'aquest supermercat amb la gent que hagués hagut de tancar la seva tenda. Ja seria la cirereta del pastís, un servei pels veïns del poble i creació de llocs de treball. Rodó!