dissabte, 23 de maig de 2015

¡Al loro! ¡Que no os embauquen! Laporta dixit

També hagués pogut ficar el títol de "Consideracions prèvies a les eleccions municipals d'Alcarràs" però aquesta famosa frase d'en Jan Laporta té molta més força i resulta infinitament més atractiva.
Després de portar mesos seguint a totes les formacions polítiques (algunes seguir-les ha estat realment fàcil perquè no han publicat res) i haver assistit a tots els mítings us vull fer cinc cèntims del que he vist i les impressions que m'han causat. 
Com ja suposareu en aquesta entrada és inevitable una forta càrrega subjectiva i suposo que ho entendreu. Tot i això intentaré mostrar més els fets que no pas les valoracions (que evidentment n'hi haurà).

SEMPRE ALCARRÀS
Aquesta agrupació d'electors és la gran novetat de les municipals. Sense cap mena de dubte ha marcat el tempo de la campanya fent que la resta de formacions anessin a remolc. Donada la seva particularitat us ficaré una mica en antecedents.
Al no tractar-se d'un partit polític dels de tota la vida sinó d'una agrupació d'electors (grup de gent que es forma per unes eleccions en concret) un cop convocades les eleccions, han necessitat recollir en dues o tres setmanes 100 signatures que s'havien de fer davant d'un fedatari públic (un notari o el secretari de l'Ajuntament). Crec que al tercer o quart dia ja van superar la xifra i així ja es podien oficialitzar com a grup. Dic això perquè les eleccions es convoquen entre 40 i 60 dies abans de la data fixada i us pugueu fer una idea dels marges de temps que han disposat per fer les coses.
A meitats de setembre de l'any passat es presentaven a les xarxes socials i als pocs dies ja començaven a soltar propostes del seu programa electoral. Recordeu que aquí es van ficar a treballar sabent que no seria fins a finals d'abril quan sabrien si es podrien presentar a les eleccions (pel tema de les signatures, que per cert, en una mostra d'esperit democràtic ningú d'ERC va signar).
Van intentar fer una consulta a la ciutadania, ficant una urna en un racó del Casino, sobre quines eren les seves preocupacions. L'Ajuntament els hi va prohibir argumentant que no eren ningú (com cito abans, encara no s'havien pogut constituir) i no es podia pervertir ni polititzar un espai com aquell. Ja en vaig fer un primer article i un segon que podeu consultar.
Tot i no disposar de tot l'aparell propagandístic dels partits tradicionals ni la influència d'aquests en els mitjans de premsa local, han estat força actius repartint periòdicament fulletons on ens feien un tast de les seves propostes per al poble.   
La manca de recursos (crec que es paguen la campanya de la seva butxaca) es veu clarament en els programes que podeu trobar pels bars i restaurants. Tot i això, el contingut el considero molt bo.
Han jugat la carta de pegar primer i mostrar ja d'un bon principi el seu programa. Programa molt extens i complet. Sense cap estridència, ni obra estrella, cosa que li dona coherència i transmet factibilitat.
El gran handicap que hauran de superar és que no tothom els coneix. Els usuaris de les xarxes socials si, però la gent gran o tots aquells que no estan molt ficats en l'actualitat alcarrassina quan es fiquen davant de les paperetes i no saben a qui votar, acostumen a decantar-se per partits tradicionals.
El míting el vaig trobar força bé, parlant dels temes espinosos i posicionant-se fermament (que és el que s'espera de qui governa, en els moments difícils prendre decisions). Vaig trobar a faltar algun apartat, com els esports, tot i que s'ha de reconèixer que quan llegeixes el programa el tenen explicat extensament. En l'apartat de les dades econòmiques es va notar que el tenen molt i molt treballat. Donava la sensació que el seu cap de llista, el Manel Ezquerra podria continuar parlant dues hores més.

PARTIT POPULAR
Afectuosament conegut com el Partit Punxó (perquè el seu cap de llista és de "cal Punxó").
Ha passat desapercebut a les xarxes socials però en la presentació del programa se li ha notat la sàvia nova i han millorat moltíssim la posta en escena respecte a fa quatre anys.
Tot i això crec que no presenta una llista per guanyar. La veig una llista de mínims. Per salvar el regidor de que ja disposen i prou. El fet de que es presenti a Alcarràs amb 5 romanesos pot atreure el vot dels veïns d'aquesta nacionalitat però per contra també li pot restar vots dels simpatitzants més tradicionals.
Em quedo amb la frase de "en aquest poble tan se val si plou com no, cada quatre anys surten bolets per tots els racons". Clara al·lusió a la multitud d'obres amb fins electoralistes que s'han iniciat aquestes últimes setmanes.

MOVIMENT D'ESQUERRES - MES 
Els més fluixos amb diferència. A les xarxes socials han estat nuls. El seu programa és veu pobre. Venen amb un canvi de sigles, han passat de PSC a Moviment d'Esquerres-MES (escissió catalanista del grup socialista). Això també farà que no puguin recollir part del vot de la gent que vota als socialistes, els simpatitzants incondicionals (tots els partits tradicionals disposen en major o menor mesura d'aquests vots, els partits nous no).
No han pogut aprofitar el rèdit electoral dels dos regidors que han estat a l'equip de govern. Aquests tot i que formen part de la llista ocupen els darrers llocs.
Hi vaig veure manca de lideratge. Quan la regidora Marina Forcada, que abandona la política i ocupa l'últim lloc de la llista mostra més punts del programa que la cap de llista i alcaldable... et fa reflexionar.
L'agermanament amb ERC per formar equip de govern aquests quatre últims anys li pot restar vots ja que no han donat cap argument als votants per diferenciar-se de ERC. Crec que ni el Messi d'Alcarràs els salvarà.

ESQUERRA REPUBLICANA
El partit de l'actual alcalde i que ha governat juntament amb PSC.
Han fet un moviment de fitxes amb l'actual equip que no acabo d'entendre. Una regidora i el regidor que tenia més regidories (un dels pesos pesants del partit) estan desplaçats a una posició intermèdia. Així com veus que l'últim lloc de la llista és ocupat per una regidora que ho deixa, en el cas d'aquests dos regidors no entenc molt bé la jugada. Per aconseguir i refermar el 5è. i 6è. regidor? Per aixoplugar al 3r.i 4t. candidat?
Bé, tot i estar al govern no ho ha aprofitat per liderar la campanya. Ha estat més pendent del que feien i contestar a les altres formacions que no pas de treballar un bon programa. Tot i disposar de tota la estructura i avantatges que suposa estar a l'Ajuntament no han sabut controlar la situació. Han anat a remolc i han perdut massa el temps entrant en batalletes i defensant-se dels pals que els hi queien per tots els cantons. Suposo que en part ja els anava bé. Mentre et defenses d'acusacions no has d'explicar programa electoral.
Del seu programa electoral de les antigues eleccions no han complert gran cosa i això els resta credibilitat amb el que ara puguin prometre. Presentaven 5 eixos:
  • Trànsit: Les actuacions a les zones de vianants del carrer major i el carrer calvari són un exemple del sentit comú i fluïdesa que prometien.
  • Personal: Rebaixarem entre un 35% i un 25% el cost de personal. Res de res, al contrari, la partida de personal ha pujat tot i que s'han externalitzat serveis per poder rebaixar aquesta partida i poder complir la promesa.
  • Tolerància zero a l'incivisme. S'ha aprovat una Ordenança de Civisme i Convivència però ja està. Tan sols de cara a la galeria. La tolerància zero no ha existit i no han sabut aprofitar i treballar de la ma amb els Sometents.
  • Qualitat de vida. Aquest punt poder és l'únic que han complert, no per la qualitat de vida sinó per les places d'aparcament i espais de lleure.
  • Viver d'empreses. "mmmm pues va a ser que no!".
Tot i això, l'actual programa, presenta alguna proposta interessant però no han sabut donar-li la seva signatura. Com dic, paper mullat vist el que s'ha fet de l'anterior programa.
S'han embarcat en una obra faraònica, l'enderrocament de les Escoles de Baix (franquistes) per construir un espai per al jovent. Totes les bones accions o iniciatives les tires pel terra quan a un any d'acabar el teu mandat et gastes més de 60.000€ en fer un projecte propi de les grans obres que es feien en temps de bonança. Ja no parlo del disseny d'aquesta obra. Contenidors de vaixell reciclats. Aquesta zona portuària serà un tribut a la tradició marinera del nostre poble. Primer s'ha fet el disseny arquitectònic, després s'ha encomanat un projecte de dinamització de l'espai i finalment s'ha anat a l'Institut a preguntar als futur usuaris finals, quines son les seves necessitats. Tot el procés al revés. I compte, que no estic dient que no faci falta un espai per als joves però de ben segur que no fa falta fer aquest disbarat. Accions com aquesta et desacrediten totalment.
El míting hagués estat molt bé però el fet d'utilitzar imatges de l'ANC (assemblea nacional catalana), una entitat apolítica i que busca agrupar el major nombre de gent de diferents àmbits i fer-te-les teves no em va agradar. Repetir el vídeo de Pau Casals a l'ONU, que ja vas ficar a les anteriors eleccions doncs que voleu que us digui...no hi ha més vídeos?
Les intervencions les vaig trobar força bé però no puc dir el mateix del contingut. Massa coses amb flaire de Sempre Alcarràs i alguna mentida. Lleig això de fer teves idees dels altres (va per tots). També em va sobrar que el cap de llista repasses un altre cop moltes de les coses que ja havien dit els seus companys. Enlloc de fer això haguessin pogut parlar extensament del projecte de les escoles, i no passar-hi de puntetes com van fer. O la planta de compostatge i la planta de biodièsel. O del nyap dels vestidors del camp de futbol. Res, parlem del fantàstic poble que tenim. Es veu ara que la gent es fot a hòsties per venir a viure aquí (o això ens va intentar vendre l'Alcalde).

CONVERGÈNCIA I UNIÓ
Es tracta del partit polític que va guanyar les anteriors eleccions. Han fet una aposta arriscada fent una renovació total i no ficar als primers llocs de la llista als actuals regidors a l'Ajuntament. No sé com els sortirà prescindir d'una persona carismàtica com el Gerard Serra. Tinc les meves reserves.
El relleu, en Jordi Janés, una persona nouvinguda. De moment això ja els ha penalitzat perquè ha tingut més feina en donar-se a conèixer i fer-se "selfies" (prou Jordi si us plau!!! ;)) que no pas treballar en el programa. Això s'acaba notant. Quan agafes els programes veus clarament els que estan treballats, madurats, reposats i els que per contra, acaben de sortir del forn.
Un dels aspectes que els pot acabar passant factura és que gran part de la legislatura no han fet oposició.
El míting va estar correcte, una barreja del de Sempre Alcarràs i ERC. Les propostes en canvi em van decebre (a mi i a més gent que m'ho anava comentant per whatsapp), no per les propostes en si sinó perquè n'havia massa calcades als de Sempre Alcarràs. Tancar la llista sobre la campana penalitza perquè és temps que has deixat de treballar en el programa. M'esperava més.

CONCLUSIONS
Un amic, en referència a uns comentaris del Facebook em deia: "Hòstia Raül, és que se't veu molt el llautó". Si, no me n'amago. Però compte amb el llautó que quan a la xarxa no apareixen anònims tirant merda a qui governa com es va fer la passada legislatura, aquest llautó sembla de qui mana. Compte amb el llautó quan hi ha hagut arrencada de cartells de tots els partits, excepte dels que governen. Compte amb el llautó quan s'ha fet una xocolatada, al cantó d'un equipament que s'ha fet de pressa i corrents. Tots sabem que no es poden fer inauguracions un cop convocades les eleccions. Doncs això és una pseudo-inauguració en tota regla. A sobre, aquest acte de partit ha comptat amb la tasca dels treballadors de la Brigada Municipal. Vergonyós. Compte amb el llautó quan ERC fica l'escut de l'Ajuntament en la seva propaganda electoral. Compte amb el llautó quan en dos mesos s'han iniciat innumerables obres. Obres, per no acabar-ne cap. Un acte totalment de manca de responsabilitat perquè a qui vingui darrera teu li estàs deixant una patata calenta i li estàs condicionant la gestió de l'Ajuntament. Les obres, a l'inici de legislatura, no al final per no poder acabar-les. Compte amb el llautó quan en el resum de l'acció de govern de la legislatura dius que has organitzat una competició d'escalada i saps que els organitzadors són l'Aspardenya i el Centre Excursionista de Lleida i no pas l'Ajuntament. Penjar-te medalles dels altres, brut. Compte amb el llautó quan els últims 15 dies has estat prometent i fent favors per esgarrapar quatre vots. Compte amb el llautó quan a les portes de les eleccions i després de 4 anys governant vas a visitar, per primer cop, a moltes associacions. Compte amb el llautó, compte.
Qui està al govern té la meitat de les eleccions guanyades. Sempre arrossega molts vots el fet de que hagis pogut tenir 4 anys per demostrar el que pots fer a la gent. En el cas d'Esquerra no sé que dir. Quan treus pit de l'aspecte econòmic i qui tens al capdavant d'Hisenda, en el míting final, que tens preparat i més que preparat, et diu que un augment de la valoració cadastral de 15800€ a 65600€ és un augment del 200% (quan és un 315%). Dubto. Quan aquests que manen han publicat en els últims mesos tres xifres diferents sobre la reducció del deute i diuen que no acabem de llegir bé la frase, m'estan intentant manipular. Quan t'omples la boca de les paraules "control pressupostari" i l'alcalde, per justificar que t'has passat en un 70% del pressupost de festes, diu que l'important si et passes de pressupost és que en gaudeixi la ciutadania, no tens vergonya. Quan organitzes la Nectarina atlètica amb uns costos de més de 18000€ (més de 6000€ de pèrdues) i veus que s'està fent sense un pressupost previ assignat, veus que es va a l'ample. Quan transmets que la teva gestió econòmica és brillant i et llegeixes l'informe del Secretari de l'Ajuntament, on diu que no es pot aguantar el ritme de despesa que portem i que s'haurà de vendre patrimoni, pujar impostos o demanar finançament, ens esteu enganyant.

Un tast tan sols, més perles a les pg. 23, 24, 25,26, 31, 34, 36, 37, 54, 59, 61 i 62.

Sempre Alcarràs crec que va descol·locar a tothom quan va remarcar que volia aprofitar el capital humà que suposava cada regidor i que per aquest motiu, si guanyava les eleccions, oferiria una regidoria a cada càrrec electe. I no en va tenir prou i va afegir que l'alcaldia, per al partit més votat (no com ara). Per mi és una alternativa seriosa als partits tradicionals.
Analitzant els programes i els mítings veig propostes maliciosament massa similars. Lleig això de fer teves idees dels altres. Aplicació de mòbils per denunciar problemes de mobiliari, participació ciutadana, la neteja amb aigua a pressió, les eines del Claudio del Sapat, humitats del fossar, comissió de festes autèntic òrgan de govern, camí del riu... Aquests punts que tenen en comú totes les candidatures els ha anat plantejant SEMPRE ALCARRÀS i no crec que s'hagi de ser molt intel·ligent per entendre que si ets el primer en mostrar les teves propostes, no pots copiar de ningú. Per molts avenços sobre la interconnexió neuronal i la física quàntica que hi hagin. Llavors la meva pregunta és:
Si pots tenir el producte original, perquè conformar-te amb una còpia barata?