dimarts, 12 de maig del 2015

Lo comunal de l'Alcalde

Fa uns dies em feia ressò d'una notícia publicada en premsa, on s'informava que estaven investigant a l'Alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, per la realització de treballs "irregulars" en sòl comunal.
Us deixo aquí a sota tota la notícia però resumint, l'alcalde d'Esquerra hauria estat denunciat per un canvi d'ús sense autorització de sòl forestal i sent obligat a restaurar el terreny a l'estat original. 
Article de premsa
L'alcalde diu que és una confusió fruit d'un error que van cometre ells (l'actual equip de govern) a l'incloure el terreny en un pla de gestió forestal.
A veure perquè la cosa té suc. Vull que tingueu en compte que tot això és sempre segons el que s'ha publicat a la premsa. Tenim els següents fets:
  • L'alcalde Miquel Serra té una cessió d'ús a precari d'un terreny comunal, del poble. Aquestes cessions a precari són la cessió de l'ús gratuït d'un terreny. És a dir, l'Ajuntament en fa una cessió a canvi de cap contraprestació.
  • El Departament d'Agricultura, arran d'una altra denúncia presentada l'any passat, ha qualificat els fets com una infracció administrativa, ratificant les irregularitats denunciades.
L'alcalde d'Esquerra afirma que al 2003 se li va fer aquesta cessió a precari i que té una resolució en que se n'autoritza l'ús agrícola. En la última revisió cadastral de 2007, posterior a aquesta presumpta resolució, el terreny en qüestió va ser qualificat com a "pinar maderable", pineda per a l'explotació forestal. O sigui que l'ús que se li ha de donar és aquest (no hi pots plantar panís, per entendre'ns). Així mateix comenta que aquest terreny el van incloure per error en un pla de gestió forestal. Doncs d'error res. El terreny estava inclòs dintre del pla de gestió forestal perquè l'ús d'aquell terreny estava declarat com a forestal (tot i que pugui estar-ne cedit a un us precari).

Terreny en qëstió, a dia d'avui. Al cadastre consta qualificat com a "pinar maderable".

Desconec si en aquesta resolució que fa esment se l'autoritzava a fer modificacions del terreny. El cas és que a l'estiu de 2004 va fer les modificacions al terreny per tenir accés des del camí (ho podeu comprovar a les fotografies de sota). ¿L'any 2004 tenia permís per fer aquesta actuació en terreny municipal?

En un cercle vermell el terreny de comunal a finals de juny de 2004. Encara no hi ha l'accés al camí.


En cercle vermell el mateix terreny tres mesos després, agost de 2004. S'hi pot observar que ja s'ha fet l'accés al camí.
També afirma que aquest terreny ja estava destinat anteriorment a usos agrícoles i no acollia ni arbres ni arbustos. De quant temps endarrere estem parlant? A la fotografia aèria de 2004 no s'hi veuen vestigis d'un ús agrícola molt intensiu...
Però crec que si ha estat denunciat per un veí, no és per tot el que hem dit fins ara. És perquè es va apropiar d'una significativa quantitat de terra d'aquest terreny. Va rascar la serra literalment (ara entenc perquè en alguns cercles li diuen el "rasca-serra"). 
I perquè ho va fer? Segons vostè per fer-lo accessible des del camí. MEC, MEC, ERROOOOR! L'accés ja el va fer al 2004 no recorda? Poder va utilitzar aquesta terra per construir una granja? No es cert que així es va estalviar uns quants calerons aprofitant-se d'un comú del poble? Perquè suposo que estem d'acord que portar la terra fins allí d'un lloc legal li hagués costat molts més diners oi? Estem parlant de molts metres cúbics i d'uns quants camions de terra. Que faríem si tots obréssim com vostè?
Com diu l'exalcalde Gerard Serra, "la mujer del César no sólo debe ser honrada; además debe parecerlo".